Sportski put mlade nade hrvatskog hrvanja: Ivan Brezović

Nakon jedanaest godina treniranja u Hrvačkom klubu Bistra mlada nada hrvatskog hrvanja  Ivan Brezović napušta klub i prelazi službeno u redove Hrvačkog kluba Zagreb.

Ivan se hrvanjem počeo baviti sa nepunih šest godina života, a svoje prve hrvačke zahvate učio je u Hrvačkom klubu Bistra pod vodstvom umirovljenog trenera Josipa Lisca. Umirovljenjem Josipa Lisca, treniranje preuzima trener Josip Kovačević.

Pod vodstvom Kovačevića Ivan prolazi tri dobne skupine: mlađe dječake, starije dječake te kadetsku skupinu. U tim skupinama Ivan osvaja Državno prvenstvo u grčko-rimskom i u slobodnom stilu. Pet godina uzastopce osvaja zlato na Međunarodnom Božićnom turniru, kao jednom od najtežih turnira u godini. Potom na Međunarodnom turniru Zlatni pijetao u Koprivnici osvaja zlato, Sisak open, zlato i srebro, Gapčikovo u Slovačkoj zlato.

U kadetskoj skupini Ivan osvaja drugo mjesto na prvenstvu Hrvatske 2016. godine, a isti uspjeh ponavlja i na Zadar te Sisak open 2016. osvojivši srebrna odličja. Iako je kadetska skupina Ivanove težinske kategorije izrazito teška i okuplja najbolje hrvače Hrvatske, Ivan uvijek ostaje pri vrhu što i potvrđuju njegova ostvarenja.

Klub Bistru Ivan napušta jer nema sparing partnera u svojoj kategoriji te ne može na taj način trenirati dovoljno dobro kako bi konkurirao dečkima iz drugih klubova, a borbe postaju sve teže i zahtjevnije. “Odluka o prelasku u drugi kub bila mi je teška jer sam odrastao u Hrvačkom klubu Bistra. Većina dečki kada krene u srednju školu prestaju trenirati, što se na Bistri uvijek događa. Bistranski klub uvijek ima nedostatak hrvača viših kategorija. Pošto nikada nisam pomišljao o prestanku treniranja upisao sam Športsku gimnaziju u Zagrebu i u studenom 2016. godine preselio se u Đački dom u sklopu gimnazije, kako bih mogao ići na treninge u HK Zagreb. U HK Zagreb treniram svaki dan i treninzi su jako naporni i jako dobri. Treniram sa dečkima svoje dobi i svoje kategorije. Logično je bilo da i službeno prijeđem u taj klub. Nedostaje mi bistranski klub i jedino što mogu je zahvaliti treneru Kovačeviću na podršci koju mi je davao svih ovih godina i prilikom prijelaza u drug klub” , ističe Ivan.

Kao odličan učenik nije imao problema prilikom upisa u srednju školu, a Športska gimnazija bila mu je logičan slijed nastavka športskog života jer ta gimnazija svojim načinom rada omogućuje nastavak aktivnog bavljenja športom.

U hrvanju nema unosnih ugovora i velikih novaca što je san i motivacija većine mladih sportaša. ‘Ivan ističe kako je njemu hrvanje dalo sve ono što niti novac ne može stvoriti.’