Janica Kostelić – “Snježna kraljica”

Svega par dana nas razdvaja od još jedne Sljemenske utrke Svjetskog kupa u skijanju koja je nastala kao svojevrsna „posveta“ našim skijaškim legendama, Ivici i Janici Kostelić. Ovim putem se prisjećamo svih uspjeha naše „Snježne kraljice“, Janice Kostelić.

Janica Kostelić rođena je 5. siječnja 1982. godine u Zagrebu i najuspješnija je alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Na skije je prvi puta stala s tri godine, dok je trenirati počela s otprilike devet godina u SK Zagreb.

U dječjim natjecanjima je osvojila sve što se moglo osvojiti, a najimpresivnija sezone je bila posljednja (1996/1997) kada je sve 22 utrke u kojima je startala, na kraju završila kao pobjednica. Logičan slijed je bio početak profesionalne skijaške karijere u kojoj je bilo uspona, padova i ozljeda, no njezina ustrajnost i talent doveli su ju na vrh skijaške elite.

Janica se natjecala u svim skijaškim disciplinama, slalomu, veleslalomu, spust, superveleslalomu i kombinaciji. Svoju prvu pobjedu u FIS utrkama je osvojila već u svojoj devetoj utrci. Bila je to superveleslalomska utrka u Austrijskom Gerlitzenu gdje je startala kao 83., a završila na najvišoj stepenici postolja.

Te iste sezone (1997/1998) na rasporedu su bile i Zimske olimpijske igre u Naganu gdje je Janica sa 16 godina bila najmlađa alpska skijašica. U Hrvatsku se vratila s osvojenim 8. mjestom u kombinaciji, što je ujedno bilo i najveće dostignuće hrvatskih skijaša na zimskim olimpijskim igrama. Do kraja sezone pet puta je bila prva, sedam puta druga i pet puta treća.

Za iduću sezonu očekivanja su bila već nešto veća i Janica je u sezonu krenula izvrsno, no sav medijskih pritisak, utrke Svjetskog kupa i iznenadni gubitak težine bili su previše za tada sedamnaestogodišnju hrvatsku senzaciju što je rezultiralo padom skijaške forme.

Za vrijeme pauze od utrka, Janica je vrijedno trenirala i u sezonu 1999/2000 vratila se bolja nego ikada. 5.12.1999 osvojila je svoju prvu slalomsku utrku Svjetskog kupa, a samo nekoliko dana kasnije pobijedila je u još jednoj slalomskoj utrci, ovaj puta u talijanskom Sestrier-u. No, kao što smo spomenuli već na početku, njezinu karijeru su pratile i ozljede, pa je serija njezinih pobjeda bila prekinuta padom na treningu spusta u švicarskom ST. Morlitz-u zbog kojeg su joj pukla četiri ligamenta desnog koljena i za Janicu je sezona bila završena.

Janičin povratak na bijele staze uslijedio je već u sezoni 2000/2001 kada je nanizala i sedam pobjeda, a u neizvjesnom završetku sezone borila se s Renate Gotschl za 1. mjesto Svjetskog kupa, što joj je i uspjelo te je postala jedna od najmlađih pobjednica. Osvojila je veliku globus za ukupnu pobjedu te mali globus za slalom i kombinaciju. No, na žalost, ni ovaj puta našu kraljicu nisu zaobišle ozljede te je u šest mjeseci prošla tri operacije koljena.

janica-kostelic4

Uslijedile su zimske olimpijske igre u Salt Lake City-u 2002. godine gdje je Janica stigla pripremljena i motivirana, no zbog učestalih ozljeda, ne i kao favorit. Ali Janica je sve utkre odradila iznad svih očekivanja. Osvojila je čak tri zlatne medalje (slalom, veleslalom, kombinacija) i jedno srebro u superveleslalomu. Bili su to veličanstveni dani za Hrvatsku, hrvatski sport, obitelj Kostelić, a ponajviše za Janicu. Uslijed svih uspjeha, Janica je dobila i Državnu nagradu za šport „Franjo Bučar“.

U sezonu 2002/2003 Kostelić je ušla nakon još jedne operacije, ovaj puta slijepog crijeva, no niti to ju nije zaustavilo. U toj sezoni se čak 11 puta penjala na pobjednička postolja – imala je 5 pobjeda u Svjetskom kupu, 5 puta je bila druga i jednom treća, što je rezultiralo osvajanjem velikog kristalnog globusa te malog kristalnog globusa u slalomu. Osvojila je i 2 zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u St. Morlitz-u (slalom i kombinacija).

Sezonu 2003/2004 je Janica propustila zbog ozljede. Na snijeg se vratila u sezonu 2004/2005 i u Svjetskom kupu ostvarila jednu pobjedu u slalomu i jednu u kombinaciji. 2005. godine održalo se i Svjetsko prvenstvo u talijanskom Bormiju gdje je osvojila tri zlatne medalje, po jednu u slalomu, spustu i kombinaciji.

U sezoni 2005/2006 osvojila je veliki kristalni globus kao ukupna pobjednica Svjetskog kupa pobijedivši u svim skijaškim disciplinama. Te sezone je zapamćena i njezina druga vožnja na Sljemenskoj utrci kada je utrku završila bez jednog štapa i jedne rukavice i na kraju zasjela na 3. mjesto.

Početkom 2006. godine održane su zimske olimpijske igre u Torinu gdje je „Snježna kraljica“ odnijela pobjedu u kombinaciji i bila srebrna u superveleslalomu. Time je broj olimpijskih medalja povećala na šest i samim time postala najuspješnija svjetska skijašica u povijesti olimpijskih igara.

Sredinom travnja službeno je prekinula svoju profesionalnu skijašku karijeru. Uz šest osvojenih olimpijskih medalja i pet zlata sa svjetskih prvenstava, nanizala je još 30 pobjeda i 55 plasmana na pobjednički podij u Svjetskom kupu.

Nakon završetka karijere otvorila je kozmetički salon u Rijeci, Fei-Fei i ambasadorica je EPL Diamond Grupe. Donedavno je obnašala dužnost pomoćnice ministra Predraga Šustara športa u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa, dok je sredinom studenog ove godine imenovana prvom državnom tajnicom odbora za šport.

Janica je naša heroina, naša „Snježna kraljica“.